Social Icons

sobota, 8 lutego 2014

Pierogi Leśne !

Dobrym i smacznym pomysłem na obiad dla każdego łasucha będą pierogi, które wbrew pozorom są bardzo proste do przygotowania a odpowiedni sposób ich podania na pewno wszystkich zachwyci.




Składniki na około 50 pierogów(ciasto) :

- 320g mąki
- 150ml ciepłej wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki oleju
- 2 jajka

Składniki na około 50 pierogów(farsz) :

- 200g jagód świeżych lub mrożonych
- 200g truskawek świeżych lub mrożonych
- 8 łyżek cukru

Sposób Przygotowania  :

Do miski dodajemy mąkę, sól, jajka, olej i na koniec wodę. Całość należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy po czym przełożyć na stół wyłożony mąką i zagniatać. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 1-2 mm, nie należy używać zbyt dużej ilości mąki podczas podsypywania ciasta ponieważ może ono stwardnieć. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką kółka.
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od posypanie jagód i truskawek oddzielnie 4 łyżkami cukru. Osobno wkładamy owoce do rondelka do momentu puszczenia soku.
Przez sitko rozdzielamy sok od owoców które posłużą nam za farsz do naszych pierogów.
Nakładamy farsz na wcześniej wycięte kółka z ciasta i formujemy pierogi, następnie gotujemy je w dużej ilości wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju aby pierogi się nie skleiły. Wykładamy na talerze, resztę owoców mieszamy z sokiem który pozostał i polewamy tym pierogi. Do miseczki dodajemy kwaśną śmietanę i do ozdoby 2 plasterki brzoskwini.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 
Blogger Templates