Składniki :
1/2 kg mąki
1/2 szkl cukru
1 kostka margaryny
4-6 żółtek
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
jakiś owoc ( w moim przypadku wiśnie )
2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania :
Na początku wrzucamy do miski mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, po czym zagniatamy. Następnie dzielimy je na 3 równe kulki. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżeczki kakao i ponownie zagniatamy. Potem wkładamy je do zamrażalnika aż staną się twarde. Po wyjęciu z zamrażalnika ścieramy na tarce i układamy w następującej kolejności ( podaje od spodu ) :
1. Ciasto białe
2. Ciasto ciemne
3. Owoc
4. Piana z białek (po ubiciu z 1/2 szkl cukru )
5. Ciasto białe
Po ułożeniu ciasta pieczemy w temp. 170 st. C przez około 45-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz