Social Icons

piątek, 7 marca 2014

Kotlet schabowy z ziemniaczkami !

Uważam, że w każdym z polskich domów chociaż raz na jakiś czas przyrządzamy kotlety schabowe. Są one charakterystyczne dla naszych domowych obiadów, więc dziś przedstawię wam jak idealnie przyrządzić to danie z dodatkiem ziemniaków. A Wy co najczęściej robicie na obiad ?






Składniki na 2 porcje : 

2 plastry schabu
2 szczypty soli
2 szczyty pieprzu
2 jajka
bułka tarta
mąka
olej

Sposób przygotowania : 

Na samym początku rozbijamy mięso z dwóch stron na grubość 5 mm . Solimy, pieprznymi i wklepujemy przyprawy w mięso. Następnie obtaczamy z obu stron w mące, jajku oraz bułce tarce. W następnej kolejności rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy z każdej strony ok. 3-5 min aż do uzyskania złotej barwy .

Składniki :  

pół kilo ziemniaków
pęczek koperku
olej
woda do zalania ziemniaków
łyżeczkę soli

Sposób przygotowania :  

Zaczynamy od obrania i opłukania ziemniaków po czym zalewamy je ciepłą wodą. Dodajemy łyżeczkę soli. Następnie gotujemy ziemniaku pod przykryciem do zmięknięcia (ok. 25-35 min ) Potem odsadzamy, przelewamy zimną wodą oraz delikatnie przekładamy na miskę. Po pokrojeniu ziemniaków w plastry, smażymy na oleju około 4-5 minut. Teraz pozostaje nam już tylko posiekać koperek i dodać do ziemniaków . Życzę smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 
Blogger Templates