Social Icons

czwartek, 6 marca 2014

Jak ugotować ryż by był idealny ?

Ugotowanie ryżu czasami może sprawić problem nawet najlepszym kucharzom.
Jednak jak uniknąć sklejonego i przypalonego ryżu ? To proste !  Wystarczy po przepłukaniu ryżu odpowiednią ilością wody. Zasada którą stosuje jest prosta, a mianowicie 1 szklanka ryżu=1,5 szklanki wody. Podczas gotowania należy pamiętać, że ryżu nie mieszamy zbyt często by się nie przykleił do boków. Niektórzy nawet w ogóle go nie mieszają. Należy także pamiętać że po zagotowaniu wody trzeba zmniejszyć ogień i gotować powoli do czasy wchłonięcia się wody. 




1 komentarz:

  1. Aby przygotwac ryż na sypko należy po pierwsze nie gotowac w torebce, ryż wypłukac.
    Na 1 objętośc ryżu 2 objętości wody. Gotowac od wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła. I jeszcze ryż wstawic do pierkarnika aby usunąc nadmiar wody.
    Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 
Blogger Templates