Jednak jak uniknąć sklejonego i przypalonego ryżu ? To proste ! Wystarczy po przepłukaniu ryżu odpowiednią ilością wody. Zasada którą stosuje jest prosta, a mianowicie 1 szklanka ryżu=1,5 szklanki wody. Podczas gotowania należy pamiętać, że ryżu nie mieszamy zbyt często by się nie przykleił do boków. Niektórzy nawet w ogóle go nie mieszają. Należy także pamiętać że po zagotowaniu wody trzeba zmniejszyć ogień i gotować powoli do czasy wchłonięcia się wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aby przygotwac ryż na sypko należy po pierwsze nie gotowac w torebce, ryż wypłukac.
OdpowiedzUsuńNa 1 objętośc ryżu 2 objętości wody. Gotowac od wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła. I jeszcze ryż wstawic do pierkarnika aby usunąc nadmiar wody.
Polecam :)