Social Icons

niedziela, 9 marca 2014

Jak wałkować klejące ciasta ?

W niektórych sytuacjach jest tak, że trudno przełożyć ciasto na blaszkę. gdyż się klei. W tym poście pokaże wam, że to nić trudnego. 
Gdy pieczemy ciasta, które potrzebują pieczenia kilku placków osobno, często przyklejają się nam do stolnicy bądź blatu. Jednak jest na to prosty sposób. Będziemy potrzebowali tylko do tego papieru do pieczenia, pary nożyczek oraz pisak. Na początku kładziemy papier do pieczenia do naszej formy i odrysowujemy wymiar z dna blaszki po czym wycinamy. Pamiętajmy że papiery ma być tyle co upieczonych placków. W następnej kolejności dzieli ciasto na tyle części ile będziemy mieli placków. Tak przygotowane ciasto przekładamy osobno do blaszek i pieczemy. Po upieczeniu wyjmujemy oraz zdejmujemy papier, placek studzimy na ściereczce. Następną warstwę przygotowujemy w ten sam sposób.




sobota, 8 marca 2014

Co zrobić by nie płakać przy krojeniu cebuli ?

Pewnie wielu z nas płacze przy krojeniu cebuli, ale teraz można już tego uniknąć. Wystarczy obrać ją z pierwszej warstwy i wsadzić na ok 4-5 min do zimnej wody. Dzięki temu będziemy ją kroić bez łez. Możemy również włożyć ją na chwile do lodówki.
Natomiast jeżeli chcemy pozbyć się nieprzyjemnej "ostrości"  to po posiekaniu cebuli należy odłożyć ją do miseczki z zimną wodą, a potem odsączyć przez sitko.





piątek, 7 marca 2014

Kotlet schabowy z ziemniaczkami !

Uważam, że w każdym z polskich domów chociaż raz na jakiś czas przyrządzamy kotlety schabowe. Są one charakterystyczne dla naszych domowych obiadów, więc dziś przedstawię wam jak idealnie przyrządzić to danie z dodatkiem ziemniaków. A Wy co najczęściej robicie na obiad ?






Składniki na 2 porcje : 

2 plastry schabu
2 szczypty soli
2 szczyty pieprzu
2 jajka
bułka tarta
mąka
olej

Sposób przygotowania : 

Na samym początku rozbijamy mięso z dwóch stron na grubość 5 mm . Solimy, pieprznymi i wklepujemy przyprawy w mięso. Następnie obtaczamy z obu stron w mące, jajku oraz bułce tarce. W następnej kolejności rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy z każdej strony ok. 3-5 min aż do uzyskania złotej barwy .

Składniki :  

pół kilo ziemniaków
pęczek koperku
olej
woda do zalania ziemniaków
łyżeczkę soli

Sposób przygotowania :  

Zaczynamy od obrania i opłukania ziemniaków po czym zalewamy je ciepłą wodą. Dodajemy łyżeczkę soli. Następnie gotujemy ziemniaku pod przykryciem do zmięknięcia (ok. 25-35 min ) Potem odsadzamy, przelewamy zimną wodą oraz delikatnie przekładamy na miskę. Po pokrojeniu ziemniaków w plastry, smażymy na oleju około 4-5 minut. Teraz pozostaje nam już tylko posiekać koperek i dodać do ziemniaków . Życzę smacznego !








 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 
Blogger Templates